środa, 18 kwietnia 2012

Ciasto bananowe.

lubię, gdy coś jest proste
całe nasze życie mogło by takie być.
bez zbędnych zakrętów i problemów.
chociaż może tak jest lepiej...
przynajmniej jesteśmy w stanie docenić te proste chwile, momenty kiedy wszystko milknie i dostrzegamy drobiazgi, tak nieistotne w pośpiechu życia.


a teraz coś na chwilę wytchnienia,
do gorącej, czarnej kawy, dobrej książki i dawnych wspomnień.




 CIASTO BANANOWE


składniki:


4 bardzo dojrzałe banany
150g brązowego cukru
1 jajko, roztrzepane
75g miękkiego masła
1 cukier waniliowy
170g mąki
szczypta soli
1 łyżeczka sody


przygotowanie:


Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Podłużną formę o długości 23cm posmarować masłem i posypać bułką tartą.
Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, jajkiem, masłem i wanilią.
Mąkę wymieszać z solą i sodą, dodać do bananów. Dokładnie wymieszać.
Wlać do formy, wstawić do piekarnika i piec godzinę.
Po upieczeniu ostudzić w formie.



Ciasto smakuje genialnie podane z gorącym sosem karmelowym i posypane prażonymi migdałami! :)


Bon Appétit!


Lala.




1 komentarz:

  1. Jaki szybki i prosty przepis, a ciasto genialne i pyszne... Wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin