A teraz trochę o moim wypieku:
Hätäleipä- fiński chleb, określany jako 'awaryjny', szybki, łatwy o oryginalnym smaku nadanemu przez melasę. Przepis z bloga Liski.
Hätäleipä
składniki:
składniki:
20 g świeżych drożdży
200 ml ciepłej wody (40-45 st C)
2 łyżki melasy
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
1/2 szkl mąki żytniej (dowolnego typu)
1,5 szkl mąki pszennej
przygotowanie:
Drożdże rozczynić w misce z ciepłą wodą. Dodać melasę, odstawić na 3-5 minut. Dodać oliwę, sól i mąkę żytnią, wymieszać.
Dodać mąkę pszenną, zamieszać 50 razy.
Z ciasta uformować okrągły bochenek bezpośrednio na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli ciasto jest luźne przełożyć bochenek do oprószonego mąką koszyczka do wyrastania lub do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej np. otrębami
Odstawić do wyrastania na 30-60 minut.
Bon Appétit!
English version
Hätäleipä
Ingredients:
20 g fresh yeasts
200 ml warm water (40-45 st C)
200 ml warm water (40-45 st C)
2 tablespoons molasses
1 tablespoon olive
1 teaspoon salt
1/2 cup rye flour
1 teaspoon salt
1/2 cup rye flour
1,5 cup wheat flour
Direstions:
Beat yeasts with warm water (use fork) in a bowl. Add molasses, let it stand for 3-5 minutes. Add olive oil, salt and rye flour and mix. Add flour and knead 50 times.
Form round loaf and place on baking tray covered with baking paper or put the dough in basket sprinkled with flour. Let the dough rise for 30-60 minutes.
Piekarnik nagrzać do 230 st C. Wstawić wyrośnięty bochenek oprószony wcześniej mąką, spryskać piekarnik w środku wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 210 st C i dopiekać kolejne 20-30 minut.
Preheat the oven to 446F. Sprinkle loaf with flour and put it into the oven sprinkled with water.After 10 minutes of baking reduce temperature to 410F and bake for next 20-30 minutes.
Bon Appétit!
Lala.
Lala.
Bardzo oryginalny chlebek
OdpowiedzUsuń